info 2 2 03Για λόγους συντήρησης, οι μεταλλικές επιφάνειες των αεροβόλων πρέπει να λιπαίνονται με ένα προϊόν που έχει βάση το λάδι. Τα περισσότερα πιστόλια διοξειδίου του άνθρακα (CO2) χρησιμοποιούν μία αμπούλα CO2 των 12 γραμμαρίων που τοποθετείται μέσα στη λαβή.

Για τη μέγιστη λειτουργία και απόδοσή τους, απαιτείται η συνήθης συντήρηση. Πρέπει σ' αυτή την περίπτωση να μελετηθεί προσεκτικά το εγχειρίδιο του κατασκευαστή για να διαπιστωθεί πια μέρη χρειάζονται να λαδωθούν.

Ωστόσο, αποφεύγετε να έχετε οπλισμένο το αεροβόλο τουφέκι σας γιατί εξασθενεί το ελατήριο.
    

Αν θέλετε να τις περάσετε με βερνίκι τις ξύλινες επιφάνειες του όπλου σας - οι οποίες είναι ήδη αλειμμένες με το εργοστασιακό λάδι και βερνίκι προστασίας - χρησιμοποιήστε ένα διαλυτικό για να το καθαρίσετε και μετά αφήστε το να στεγνώσει σε φυσικό περιβάλλον. Έπειτα σκουπίστε το με ένα βαμβακερό ύφασμα για να βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς στεγνό και καθαρό. Κατόπιν, περάστε το βερνίκι σε δύο ή τρία στρώματα.

info 2 2 05

Για τη διατήρηση της καλής κατάστασης του όπλου με αμπούλα CO2 απαιτείται η τακτική λίπανση της βελόνας που τρυπά την καινούρια ανταλλακτική αμπούλα CO2 και βρίσκεται στο εσωτερικό της λαβής. Πιο συγκεκριμένα:

info 2 2 071. Μετά από 150 με 200 βολές, βάλτε δύο σταγόνες λάδι αεροβόλου πάνω στο μικρό ελαστικό δακτύλιο που περικλείει την βελόνα διείσδυσης, για να παρατείνετε την περίοδο καλής λειτουργίας του αεροβόλου σας.
2. Επίσης, λιπάνετε τη σκανδάλη, τον κόκορα, την ασφάλεια και τη βίδα της διεισδυτικής βελόνας με ειδικό λάδι για αεροβόλα. Αν το εξωτερικό μέρος του αεροβόλου σας είναι κατασκευασμένο από μη μεταλλικά υλικά, τότε για τη συντήρησή του απαιτείται μόνο επιφανειακό καθάρισμα με ένα απαλό καθαριστικό.
Λιπαίνετε πάντα το πιστόλι CO2 όπως ακριβώς απαιτείται για όλα τα πιστόλια τύπου εμβόλου - ελατηρίου και ακολουθείτε αυστηρά όλους τους κανόνες ασφαλείας χειρισμού των όπλων.

Ο καθαρισμός της κάνης

Aλλη μία εργασία συντήρησης του αεροβόλου που πρέπει να γίνεται συχνά είναι ο καθαρισμός της κάνης. Κάθε φορά που μία καραμπίνα ή ένα πιστόλι CO2 πυροβολεί, παράλληλα με τα υπολείμματα από τα σφαιρίδια, τη σκόνη και άλλα υλικά, βγαίνει από την κάνη μία μικρή ποσότητα λιπαντικού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ακρίβεια στόχευσης, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Στην περίπτωση αυτή, ένα λεπτομερές καθάρισμα του εσωτερικού της κάνης μπορεί να επαναφέρει τη χαμένη ακρίβεια.

1. Αρχίστε τη διαδικασία καθαρισμού της κάνης προς τη φορά που ταξιδεύει το βλήμα για να αποφύγετε να κάνετε ζημιά στο στόμιο (μπούκα) του όπλου. Αν πρόκειται για μοντέλο σπαστής καραμπίνας διαμετρήματος .177 ή .22, το κουτί καθαρισμού τριών υλικών θα σας βοηθήσει να τελειώσετε τον καθαρισμό μέσα σε λίγα λεπτά.

2. Βουτήξτε την πλαστική βούρτσα, που περιλαμβάνεται στο κουτί καθαρισμού, σε ένα μαλακό καθαριστικό και κατόπιν τοποθετήστε την μέσα στην κάνη του όπλου για να μαλακώσετε τη βρωμιά. Τελειώστε καθαρίζοντας το εσωτερικό της κάνης με πολλά διαφορετικά κομμάτια υφάσματος. Όπως σε όλες τις διαδικασίες συντήρησης των αεροβόλων όπλων, αποφύγετε τη χρήση σκληρών διαλυτικών, καθώς μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά στους μηχανισμούς ακριβείας του αεροβόλου. Ένα τελευταίο πέρασμα με ένα υφασμάτινο πανί στο οποίο προηγουμένως θα έχετε βάλει λίγο ειδικό λάδι για αεροβόλα όπλα, ολοκληρώνει τη διαδικασία καθαρισμού.

Έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι τα ξίφη και τα όπλα δεν είναι παιχνίδια. Πρέπει να είστε πάνω από 18 χρόνων για να τα έχετε και να τα χρησιμοποιείτε.